GEDENKRAAM

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in OBS Stedeke in Diepenheim (gemeente Hof van Twente) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam. Op het raam staat een brandende toorts afgebeeld, waarbinnen een kruis en een davidster zijn verwerkt.

Teksten
De tekst op het linkerdeel van het gedenkraam luidt:

'1940 1945
BOMBARDEMENT
1908 A. LA RIVIERE 1945
OORLOGSHANDELINGEN
1906 J.H. VAN DEN ENK 1945
1903 J. HARTSUIKER 1945
INDONESIË
1925 H.J.M. GEERLINGS 1947'.

De tekst op het rechterdeel van het gedenkraam luidt:

'WEGGEVOERD
J.A. NIJSTAD
F. NIJSTAD-MILDENBERG
M. POLAK
B. POLAK-WIMPFHEIMER
A. POLAK
R. POLAK-BEEM
G.A. POLAK
A. HERSCHEL
B. HERSCHEL-DAVIDS
N.N. HERSCHEL
H. HERSCHEL.'

Wijziging
Het gedenkraam bevond zich oorspronkelijk in het voormalige gemeentehuis, gelegen aan het Looiersplantsoen. In 2001/2002 is het verplaatst naar de huidige locatie in de Openbare Basisschool Stedeke in Diepenheim.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

 

De geschiedenis
Het gedenkraam in OBS Stedeke in Diepenheim (gemeente Hof van Twente) is opgericht ter nagedachtenis aan vijftien medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of bij de strijd in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de vijftien oorlogsslachtoffers luiden:

J.H. van der Enk, H.J.M. Geerlings, J. Hartsuiker, A. HerschelH. HerschelN.N. HerschelB. Herschel-DavidsJ.A. NijstadF. Nijstad-MildenbergA. PolakG.A. PolakM. PolakR. Polak-BeemB. Polak-Wimpfheimer en A. la Riviere.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951.

Bron en meer informatie
4/5 mei Oorlogsmonumenten