HUIS TE DIEPENHEIM

Huis te Diepenheim 

 

1105 - bij de wijding van de St Walburgiskerk te Zutphen was Bernardus van Diepenheim één van eregasten.

Die uitnodiging betreft de eerste bekende vermelding van de dynastie 'Heren van Diepenheim' die 'Hoff hielden op het Castrum beneven de watermoele liggende'.

Volgens overlevering werd de Burcht bij de watermolen aan de Molenbeek rond 1177 verwoest door manschappen van de bisschop van Munster. Wolbertus, Heer van Diepenheim en zijn zonen sneuvelden bij de gevechten.

Regenwice, erfdochter van (de Heer van) Diepenheim, keerde uit het Klooster en huwde Hendrik van Dale, krijgsheer van de bisschop van Munster.
In de periode na het jaar 1180 werd op de huidige locatie in Diepenheim, gelegen tegen een heuvel, de zogenaamde Casteelbelt, een nieuwe burcht (type 'dojon') gebouwd alsmede een kapelletje (later in de tijd parochiekerk, de huidige Johanneskerk).

De bouw van het Huis te Diepenheim betekende de aanzet tot het ontstaan van het huidige Stedeke Diepenheim.

Medio 16e eeuw werd het Huis te Diepenheim verwoest. Het tegenwoordige Huis werd ruim 100 jaar later, zo rond 1648 gebouwd in opdracht van Berent Bentinck en tot 1814 bewoond door deze familie Bentinck.

Daarna was het Huis te Diepenheim periodes in eigendom bij de familie Sloet en Schimmelpenninck en nu alweer vanaf 1925 bij de familie De Vos van Steenwijk.

 

Belangstelling? Zie onderstaand een greep uit onze uitgebreide foto-collectie.

Klik op het onderstaande overzicht en je zult aangenaam verrast zijn!