PECKEDAM - VILLA PECKEDAM

Huis Peckedam 

Aan het begin van de oprijlaan naar het Nijenhuis lag vroeger de havezate Peckedam.

Omstreeks 1826 werd het huis Peckedam afgebroken en werd de toegangslaan van het Nijenhuis over de huisplaats van Peckedam doorgetrokken tot Diepenheim. Enkele sloten herinneren nog aan de voormalige havezate en ook de huisplaats is nog duidelijk te herkennen.

 

Villa Peckedam 

In 1898 werd ten noorden van het oude huis Peckedam het tegenwoordige Peckedam gebouwd voor Henriëtte Frances Wilhelmina Elisabeth Schimmelpenninck. Het huis heeft lange tijd tot woonplaats van tuinarchitect Hugo Poortman gediend. Het in 1898 naar een ontwerp van Van der Goot en Kruisweg gebouwde Peckedam is een gaaf bewaarde, rood bakstenen villa in chalet-stijl, met op de verdieping (de achterzijde uitgezonderd) verschillende uitspringende gevels in vakwerk met wit gepleisterde vulling. Het uit verschillende bouwvolumes bestaande, onderkelderde huis telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder een samengesteld schilddak, gedekt met tuile du nord-pannen. De hoofdingang aan de voorzijde is toegankelijk via een portiek met een gedrukte spitsboogvormige omlijsting. In het linkerdeel een dubbele garagedeur met bovenlicht.

Aan de achterzijde onder meer een verhoogd terras met balustrade, vanaf de oprit toegankelijk via een trapje en van binnenuit bereikbaar via een hoge dubbele deur in de achtergevel en een lagere deur in de uitbouw. Verschillende soorten vensters, vrijwel allemaal met persiennes. In de bakstenen gevels zijn de meeste vensters voorzien van een forse hardstenen boven- en onderdorpel. Het overhoekse traplicht heeft bloemmotieven in glas en lood. Op het dak enkele kapellen, een windwijzer en makelaars.

 

Op dit moment is de bekende Nederlandse pianist Wibi Soerjadi bewoner van de villa.

 

Bron en meer informatie

Rijksmonumenten