GAZEBO/HOSTATUIN

Natuur als sculptuur. Zo kun je het unieke Land-Art-project van de Belgische kunstenaar Urbain Mulkers (1945-2002) omschrijven.

Aan de oever van de Regge, aan de Oude Goorseweg 2, zijn in 1995 1.393 hostasoorten geplant, omzoomd door een dubbele rij van 136 rode beuken. “De rode beuken vormen de omlijsting van het schilderij dat is opgebouwd uit duizend tonen van groen. (…) Binnen de donkerrode lijst van de majestueuze beuken is het groene schilderij in feite het ultieme portret van het landschap buiten het Gazebo en daarmee ook van de rest van de wereld. Zoals ik landkaarten verknip en als collage weer samenbreng volgens mijn eigen opvatting van schoonheid, zo organiseer ik met de groentinten van de planten een persoonlijke en unieke collage”, aldus Mulkers.


Het Italiaanse ‘gazebo’ betekent bouwsel aan de kant van de weg, waar men beschutting zoekt tegen de zon. Met het Gazebo van Diepenheim realiseerde Urbain Mulkers een schaduwrijke, natuurlijke ruimte waar de bezoeker zich even kan terugtrekken en kan uitrusten.


Bron en meer informatie
Website