PLEIN ONDER DE PLATANEN

PLEIN ONDER DE PLATANEN

 

Eind jaren negentig vond, nog op initiatief en onder verantwoordelijkheid van de gemeente Diepenheim,een aanpassing plaats van het straatbeeld waardoor een heus centrumplein werd gerealiseerd.

Dat dit plein wordt geduid als 'Plein onder de Platanen' zal niemand verbazen die de majestueuze Platanen aanschouwt, ooit in 1875 daar geplant.

 

De locatie van het Plein onder de Platanen betreft een unieke plek die vanaf de jaren '50 door de bebouwing in Diepenheim-Zuid, Diepenheim-Oost en Diepenheim-Noord, steeds nadrukkelijker als centrum gezien kan worden en waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

Het getuigde van visie en moed van de gemeentebestuurders van Diepenheim om te kiezen voor een zodanige aanpassing van de infrastructuur, ook in aansluiting op het Looiersplantsoen, dat het Plein hier gerealiseerd is. Dat mede onder tijdsdruk van de gemeentelijke herindeling in 2001 (Diepenheim als één van de kernen van de Hof van Twente) het oorspronkelijk plan voor het Plein niet geheel conform wensen van de inwoners van Diepenheim is uitgevoerd is jammer. Inmiddels is mede daarom in 2014 een burgerinitiatief dat heeft geleid tot een herinrichtingsplan voor het Plein onder de Platanen op basis van wensen van de inwoners van Diepenheim. 

 

Wie de geschiedenis van deze locatie tot zich neemt (zie ook de notitie 'wijzijnDiepenheim') en in de wetenschap dat de landgoederen Huis te Diepenheim, Warmelo, Nijenhuis & Westerflier alsmede Weldam zich bevinden op slechts 1 tot maximaal 3 km van dit centrumplein, zal beseffen dat Diepenheim bij uitstek een uitvalsbasis is voor wandelingen en fietstochten rondom het Stedeke.

Voeg daaraan toe dat ook Old Deep'n (watermolen Den Haller) en het Oranjemuseum zich op slechts 2 km afstand van het centrum bevinden.

 

DIEPENHEIM is in afwachting van bestuurlijke besluitvorming en vooral van actie  van Gemeentezijde om de wens van de bevolking van Diepenheim te honoreren en tot  herinrichting van het Plein onder de Platanen   te komen en dat is wat anders dan wat 'groen pleisterwerk'.