WESTERFLIER

WESTERFLIER

 

De naam Westerflier heeft een zeer oude oorsprong: al in 1046 wordt 'Westerfle' genoemd in een schenkingsakte. Hierbij was overigens geen sprake van een landgoed of kasteel, maar van een streek, waarvan alleen duidelijk is dat die globaal lag ten westen van Twente. Aan het einde van een zandrug, op een strategische plek, waar de toen nog bevaarbare Regge aftakte van de Schipbeek, ontstond in 1536 een havezate. Helaas hult de vroege geschiedenis van het Westerflier zich grotendeels in nevelen. Wel is bekend dat de buitenplaats daarvoor toebehoorde aan het Warmelo.

De bekende katholieke familie Van Hoevell tot Westerflier bezat het landgoed ongeveer een eeuw (1628-1721), maar heeft het toevoegsel gehandhaafd om zich te onderscheiden van de protestante familie Van Hoevell van Nijenhuis. Daarna kwam het in handen van de familie Van der Sluys, die rijk geworden was door houthandel naast een sluis die niet ver van Diepenheim in de Schipbeek lag. Deze eigenaar heeft het oude huis (waarvan helaas zeer weinig bekend is) afgebroken en in 1729 het huidige huis gebouwd in een eenvoudige classicistische stijl. Eigenlijk is het huis uiterlijk in die bijna 300 jaar weinig veranderd.

 

De familie Van der Sluys verkocht het huis in 1854 aan Rutger Jan Schimmelpenninck, de kleinzoon van de raadpensionaris Schimmelpenninck, die een halve eeuw daarvoor het Nijenhuis had gekocht. Sindsdien is het landgoed in de familie gebleven. Het was tot 1935 particulier bewoond, daarna werd het verhuurd en was het enige tijd (1948-1969) een tehuis voor uit huis geplaatste meisjes. Later was het opgedeeld in vier appartementen en in 2005 kwam het huis leeg te staan. Huis Westerflier was toen in een slechte staat en in 2008/2009 is het huis grondig gerestaureerd. Nu wordt het door twee huishoudens bewoond.

Het huis is niet te bezichtigen.

 

Herenhuis Westervlier ligt in het Landgoed Nijenhuis & Westerflier is een middelgroot landgoed in de zuidwesthoek van Twente. Het bestaat uit twee landgoederen die sinds 1935 als één geheel worden beheerd. Het dubbellandgoed is particulier bezit en sinds 1999 ondergebracht in een BV.

Het landgoed bestaat uit verpachte landbouwgrond (verdeeld over vijf actieve boerenbedrijven), natuurgebied (vooral bos) en zo'n 40 wooneenheden die verhuurd zijn of in erfpacht zijn uitgegeven. Het natuurgebied is grotendeels opengesteld en dus voor iedereen gratis toegankelijk om te wandelen en te fietsen.

 

Bron, foto en meer informatie

Website

 

 

 

Belangstelling? Zie onderstaand een greep uit onze uitgebreide foto-collectie.

Klik op het onderstaande overzicht en je zult aangenaam verrast zijn!