WATERMOLEN DEN HALLER

Aan de weg van Diepenheim naar Hengevelde ligt een korenwatermolen uit 1169 die al vroeg in de Middeleeuwen genoemd werd.

Watermolen Den Haller

De molen wordt aangedreven door het water van de Diepenheimse Molenbeek die zijn water weer uit de Schipbeek ontvangt. De molen vormt het centrum van een buurtschap bestaande uit enkele boerderijen en huizen. Waarschijnlijk ligt hier ook de oorsprong van Diepenheim. Eén van de boerderijen is thans een restaurant

Vanwege de historische waarde heeft de watermolen met omgeving de status beschermd dorpsgezicht. 

Tot 1970 was de molen nog dagelijks in bedrijf. De boeren uit de omgeving lieten er hun graan malen. Terwijl de molenaar bezig was lieten ze zich een borrel inschenken in de boerderij waar nu het restaurant gevestigd is. Het meel namen ze vervolgens weer mee om er brood van te bakken of te voeren aan de varkens.

De watermolen is nog grotendeels in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Hij staat op houten palen in de molenkolk. De geteerde houten gevels en uitgesleten traptreden tonen de sporen van het verleden. Dat neemt niet weg dat de molen na een recente restauratie weer in goede staat verkeert.

 

De molen is regelmatig geopend voor het publiek.

 

Bron, foto's en meer informatie 
Website