MOLENBEEK

Waar ontspringt de Molenbeek?  

 

In een prachtige uitgave van de stichting Den Haller ( 'Alles draait om de Molen' - 850-jarig bestaan) vinden we het antwoord: zo maar een sloot op het erf van een boerderij aan de rand van het Liesner Wald nabij Gescher in Duitsland.

Vanaf die plek en via sloten en beekjes  als regenrivier gevuld meandert de Aa via Ahaus en wat verder op als Altätter Aa, kent een passage kent bij de Haahrmühle en gaat verder als Buurserbeek om tenslotte over te gaan in de Schipbeek. Die aansluiting met de Schipbeek kwam begin 1600 tot stand.

De Molenbeek wordt gevoed met het water uit wat we oorspronkelijk de Buurserbeek noemden, maar inmiddels als Schipbeek op de kaarten staat vermeld.

De Molenbeek meandert via de landgoederen Nijenhuis en Weldam noordwaarts om net voor de passage onder het Twentekanaal door samen te gaan met de Boven-Regge.

 

Via een drietal korte filmpjes volgen we deze prachtige beek vanaf Watermolen den Haller in Old Deep'n  tot aan het punt waar de Molenbeek en Boven-Regge samenkomen.